En unik samling af kollodium glasplader med navngivne personer fra 1857 til 1880. På bloggen kan du følge arbejdet med at rengøre, registrere og beskrive negativerne samt den løbende research på informationer, der knytter sig til billederne og den kontekst de indgår i.

724 fotos identificerede

image

Så er vi nået en milepæl - vores Aagaard-researchere har nu været hele samlingen igennem og er nået frem til 724 fotos, som der med meget stor sandsynlighed er korrekt identificerede. Dvs. alle personer er identificeret ud fra kirkebøger, folketællinger og lignende originalt kildemateriale. Der samtidig er sammenholdt med billedet - visuelle dateringsnøgler (gardin og gulvbelægning).

Der tages dog forbehold for evt. fejllæsninger eller fortolkninger - og opdager man noget som ikke stemmer, hører vi meget gerne fra Jer. 
Indsend venligst rettelser eller forslag her

Tilbage er der blot at nyde resultatet af det store arbejde en lille gruppe af ildsjæle har ydet til Aagaard-projektet. Uden dem havde vi aldrig nået så langt. En helt særlig tak til Vagn, Claus, Kjeld og Billy!

Alle 724 fotos finder du her - hvor det er muligt at downloade dem frit. 
Pt. har vi registreret 706 personer i dette googlesheet ud fra de 724 fotos - men vi mangler at få overført alle identificerede personer til søgearket. 

Vil du se hele Aagaards billedesamling, er de samlet i dette flickr-album, hvor de alle ligger i 600 dpi til fri download.

Kulturarven er for alle! 

Comments

Klar til Hack4.dk 2016

Så er vi klar til dette års kulturarvshack som denne gang foregår i Slots- og Kulturstyrelsen. Aagaards billeder er med igen - og denne gang med et komplet datasæt. Dvs. mere end 2100 højt-opløslige portrætfotos i perioden 1857-1880, som alle ligger i Public Domain. Et datasæt på knap 700 identificerede personer, hvor der kan søges på navn, position, fødselsdato og sted samt slægtninge. Dette datasæt er udviklet af engagerede og flittige slægtsforskere, som har brugt masser af timer på at genopdage datidens mennesker bag portrætterne - og som har afdækket mange spændende og medrivende skæbner. 

image

Vi er spændt på om der er nogle, som vil hjælpe os med at gøre crowdsourcing-delen endnu bedre - eller komme med nye spændende forslag til hvad og hvordan man kan bruge Aagaards billeder til!

Følg med her
www.hack4.dk

Comments

2100 glasplader scannet

image

Så er alle Aagaards glasnegativer færdigscannet - det blev til 2103 fotos - enkelte er helt klart ikke Aagaards egne billeder, men affotograferinger af andre fotografers billeder - noget, som var ganske udbredt i samtiden. Men tilbage står vi med en samling på omkring 2000 glasplader fra fotografiets tidligste periode - og et unikt visuelt vidnebyrd om datidens befolkning i Kolding og omegn.

Projektet er foreløbig kulmineret med åbningen af TIDSREJSEN på Trapholt, som er et unikt samarbejde mellem arkiv, kunstner og museum, som man kan læse mere om på SMK-bloggen.

image

Men selv om projektet siden udstillingsåbningen har arbejdet på lavblus, arbejdes der stadig i kulisserne. Vores flittige ‘citizien archivist’s har gravet sig gennem bunkevis af kirkebøger og folketællinger og har identificeret mere end 500 af billederne, der nu er ved at blive overført til et søgbart datasæt, som skal være klar til hack4.dk i slutningen af september. I dag varmes der op med et pre-event hack på SMK, hvor arkivets seje stand-in Henriette Roued-Cunliffe præsenterer Aagaard-datasættet!
Så 'stay tuned’ - vi vender tilbage med mere hack-nyt snart!

image
Comments

Aagaard (gen)oplevet af billedkunstner René Holm

image


Uhhh, der sker så meget på arkivet - og også med Aagaard-projektet. Vi er nu oppe på 1.573 scannede glasplader. Meget tyder på, at samlingen rummer mere end 2.000 glasplader i alt - og Claus lægger den flittigt ud på flickr en gang om ugen. Husk du kan downloade billederne i høj opløsning her!

Men den helt store nyhed er selvfølgelig, at det nu er officielt, at udstillingen: Aagaard (gen)oplevet af billedkunstner René Holm åbner op d. 7. april på Trapholt. Et helt unikt samarbejde mellem Kolding Stadsarkiv, René Holm og Trapholt - og som vi glæder os meget til at vise for jer. Kolding Kommunes kulturpulje har støttet projektet med 50.000 kr. - så lokalopbakningen er helt i top! 

René Holm udstiller 10 nymalede værker, der er et mash-up af en række af 1800-tallets danske landskabsmalere, omkring 15 udvalgte portrætfotos fra Aagaards Atelier og René Holms egen samtid og penselstrøg. Udstillingen byder samtidig på en anderledes dialog mellem det kunstneriske produkt og de kulturhistoriske værker og historier, som er udgangspunktet for de udstillede værker.

Man kan få en lille appetitvækker på udstillingen her på TV-SYD, der også fortæller noget om René Holms forhold til hatte

På arkivet har vi samtidig intensiveret researchen på de portrætfotos, som indgår i værkerne, og hvis du vil hjælpe til med dette arbejde, så kan du gøre det her - du finder de billeder, som er en del af de nymalede værker her.

God jagt! 

Comments

Fra et Aagaard billede til en brunekage-opskrift

Til årets festuge, deltog arkivet sammen med Koldingbibliotekerne i projektet ”På kant med slægten”. Her blev et af billederne fra Aagaard-samlingen brugt til udstillingen. Nemlig billedet af børnene fra Hesselballe (billednr. 579)  På det tidspunkt i august måned var familien endnu ukendt for os, men siden er familien blevet identificeret til Christian Thygesen og Jensine Maria Sophie Fredsteds børn på Hesselballegård i Hesselballe. Christian Thygesen var forpagter og senere ejer af Hesselballegård i Hesselballe, ved Øster Starup. 

De fem børn på billedet var: Jens Christoffer (11 år), Charlotte (10 år), Christian Sophus (7 år), Lauritz Fredsted (5 år) og Hedevig Sophia (2 år). De havde desuden en lillebror Valdemar som var under et år og ikke med på billedet. Billedet er taget i 1869.


image

Jens Christoffer Thygesen, der står i midten af billedet var født i 1858, og blev i 1890 gift med Margrethe Kiær - og i 1894 købte han Dalbygaard af sin faster. Sammen drev ægteparret Dalbygaard i 33 år frem til 1927. J. C. Thygesen blev en af samtidens betydningsfulde proprietærer i lokalområdet. Han virkede lokalpolitisk både som medlem af Dalby Sogneråd og Vejle Atmsråd, hvor hans indflydelse var stor. Derudover havde han et stort virkefelt, der bl.a. omfattede Andels-Svineslagteriet, Kolding Laane- og Diskontokasses Repræsentantskab, Kolding Sydbaner og til sidst som Hospitalsforstander for Sct. Jørgens hospital i Kolding. Thygesen døde i 1935 - 77 år gammel og kun to måneder efter hans hustru Margrethe Kiær - også kaldet ‘Vigge’ - var gået bort. Parret fik 45 år sammen.

På Kolding Stadsarkiv er vi også i besiddelse af et privatarkiv efter J. C. Thygesen, som udover en lang række private breve, består af optegnelser fra gården fra 1890. I optegnelserne er indlagt en gammel brunekage-opskrift, som vi fandt for et par år siden. Formentlig stammer opskriften fra omkring 1894, hvor Jens C. Thygesen købte Dalbygaard.


image


Nu er Kolding Stadsarkiv gået sammen med Konditorbageren i Kolding om at genoplive den gamle brunekageopskrift fra Dalbygaard. De originale brunekager blev solgt i forbindelse med Nicolai Julemarked i år. 


image

Og sådan gik det til, at forbindelsen mellem et Aagaard billede og en brunkageopskrift kom for dagens lys.

Glædelig jul til alle! :-)

Comments

De mange små detaljer

Scanningen går stødt fremad - vi er nu oppe på 1337 billeder, som alle ligger her. Og så har Vagn, Claus og Kjeld sammen flere andre brugere nået den magiske grænse på mere end 200 identificeret personer. De kan alle findes her eller på kortet her.

image


Under scanningen faldt Kenneth over en interessant detalje. På billedenr. 1285 ses to unge kvinder i Aagaards atelier og den opmærksomme beskuer kan notere en pudsig lille detalje. Den ene kvinde bærer et sløjfebånd, hvor motivet er et hagekors - også kaldt svastika og “Hitler-tegn”. Før Hitler tog symbolet til sig i begyndelsen af 1930'erne - blev symbolet brugt i flere østlige kulturer bl.a. i hinduismen og buddhismen. I disse kulturer havde symbolet helt andre betydninger såsom lykke-symbol, sol-tegn og verdenshjul. Symbolet regnes for at være op mod 3000 år gammelt og var oprindelig ikke et nazi-tegn. Den unge kvinde på Aagaard-fotografiet havde derfor ingen anelse om hvilken betydning hendes sløjfebånd ville få, da Hitler ca. 60 år senere gjorde det til nazismens stærkeste symbol.


image
Comments

Aagaard som public domain

Efter en total hektisk oktober måned, hvor arkivet både har afleveret årets Koldingbog til tryk (tema: slægt og familie) samt skrevet en stor fondansøgning til vores uddannelsestjeneste, så er vi tilbage med årets julegave - lidt før tid. 

image


Vi har nemlig besluttet efter forskellige overvejelser at åbne hele Aagaards samling for alle her og nu - og inden den er scannet færdig. Hvorfor gør vi det? Det gør vi, fordi vi gerne vil se, hvad der sker, når vi som arkiv giver kulturarven fri. Aagaards foto er nemlig “frie billeder” - dvs billeder, hvor der ikke længere er ophavsrettigheder tilknyttet. Det vil vi som arkiv gerne, kommer brugerne til gode - her og nu - også selv om vi selv har masser af formidlingsplaner og -drømme omkring samlingen. Som arkiv har vi brugt rigtig mange ressourcer på at rense, scanne og konservere disse mere end 150 år gamle glasplader. Det gør vi, fordi det er en vigtig kulturarv at bevare for eftertiden. Men vi ønsker ikke blot, at vore samlinger skal bevares, men også at vores samlinger bliver levende - og det gør de kun ved, at de gives fri og sættes i spil. Det skylder vi både de sponsorer, der rent faktisk har bidraget til redningen af Aagaard-samlingen samt de mange brugere, som har hjulpet os med at berige Aagaard-samlingen med informationer, så flere af billederne ikke blot er en række portrætfotos, men rigtige mennesker, hvis liv på fascinerende vis åbner sig for os i dag. 

Derfor ligger der nu på vores flickr-konto 1156 billeder i høj opløsning (600 dpi) til fri afbenyttelse. Nu er det så op til jer derude, hvordan i vil bringe disse billeder videre! Til hack4.dk kunne vi konstatere, at det kun er fantasien, der sætter grænser for, hvad Aagaards billeder kan bruges til. 

Fremadrettet vil alle de scannede billeder blive uploadet løbende på vores flickr-konto, så alle kan følge med i, hvor langt vi er,  og hvor mange billeder, der helt nøjagtig er i samlingen. Måske der også gemmer sig en overraskelse eller to - som vi ikke helt har afsløret. Vi kan dog sige så meget, at post-mortem fotos BLEV taget af Aagaard. 

Vil du hjælpe med at identificere personerne eller bidrage med nye eller flere oplysningerne til billederne kan du fortsat gøre det her - og nu også med mulighed for at sammenligne fotos med de givne registeringer. 

Rigtig god fornøjelse - og god weekend!
Aagaards billeder på flickr

Comments

Aagaard er klar til at blive hacket!

Ved gode folks hjælp gør Aagaard i dag sin entré i DR-byen. I dag vil @Henrietteroued præsentere sine foreløbige forskningsundersøgelser af Aagaardprojektet på det årlige Sharing is Caring-seminar - vi glæder os - ikke mindst til at bese den snart “berømte” Aagaard-kjole - og vi lover, at både kjole og idemager bliver foreviget og delt med jer på bloggen :-)

Og så er det alligevel også lykkedes med Henriettes hjælp at få gjort lidt data klar til hack4dk, som finder sted fra fredag d. 2. oktober til søndag d. 4. oktober - også i DR-byen. Så Aagaard er klar til at blive hacket!

Men det er jo også fredag, så der er en portion billeder klar - nøje udvalgt af Gitte :-) Her dukkede endnu en Landerupgaard-dreng op.

image


Billednr. 1082, ?, Krestensen, Lannerupgaard, formentlig taget i 1874. Flot fyr er han da!

På næste billede skal vi en tur til Stenderup Strand:

image

Billednr. 730, Nes Andersen, Stenderup - og så formodentlig hans kone eller forlovede.

image


Billednr. 741, Jens Madsen, Sest (Seest).

image


Billednr. 904, Jakob Fentus, Rønhøjgaard, Taps. Han er at finde i FT 1860 i Taps, hvor han står opført som Jakob Nielsen Findus og er 11 år gammel. Han bliver senere væver jf. FT 1880. Billedet er derfor formentlig blandt de seneste, som Aagaard har taget - og meget vel tæt på 1880.

image

Billednr. 993, Fönser børn, Eidrup mark, formentlig taget i 1872 - og viser sandsynligvis Fönsers 6 børn, hvor man aner klare fællestræk hos flere af børnene.

image


Billednr. 1030, Kiestine Bogh, S. Bjært. Bemærk den fine broderede taske hun har over skulderen. Det må da være et passende billede at slutte af med på en dag, hvor vi er i staden :-)

Husk, at i altid kan hjælpe os her - både med identificering af personer eller ved at hjælpe med at aflæse de navnemærkater, der er vanskelige at læse.

Rigtig god weekend - og husk at holde øje med, hvad der sker i weekenden på hack4dk!

Comments

Fredagsbilleder og Aagaard merchandise?

Så er det fredag igen - og sidste uge blev i snydt. Det skyldes, at vi har rigtig travlt med vores uddannelsestjeneste og fondsansøgninger igen, igen - og så også lige en Koldingbog. Der er aldrig tid til at kede sig på et arkiv. I hvert fald ikke vores. Gitte, Kenneth og Claus graver sig gennem negativerne og dokumentationen - og selvom vi er ved at erkende, at vi nok er nærmere de 1800 negativer end de 1500, som vi sidst anslog, så skrider arbejdet fremad.


image


Billednr. 720, ?darm?, Stenderup. Muligvis gendarm Juhl/Wiuff. Måske nogen er bedre til at aflæse mærkaten end os. Det kan også være, at der er nogle uniformeksperter, som vil give et bud på, hvilken uniform, der er tale om.

image

Billednr. 830, Eskelsen, Klostergad. Mon det er Klostergaard?


image

Billednr. 991, Kloster Gendarm, f. Stenderup, billedet er formentlig taget i 1871. Endnu en mand i uniform.


image


Billednr. 1027, Sørensen. Noget af en påklædning (frakke, muffedisse, ræven hun har om hals.Og så slutter vi lige af med endnu et kvindebilleder, hvor klæderne påkalder sig opmærksomhed.

image


Billednr. 1055, Marie Sørensen, Bastrup. Hun står med hat og paraply, hendes kjole er også anderledes.Det var alt for denne gang - husk at i altid kan hjælpe os og indsende oplysninger her.

Så er der bare at ønske en rigtig god weekend til alle - næste weekend er der

hack4.dk  og seminaret Sharing is Caring i DR-byen, hvor en af de forskere, som følger Aagaard-projektet skal tale om Aagaard-data. Hun er tilsyneladende også begyndt med egne merchandise-produkter ;-) Se bl.a. her og her - mon der er et nyt marked for Aagaard? ;-) 

Comments

Slægter i Koldingbogen og fredagsbilleder

Næppe er trykket blevet tørt i bogen “Aagaards fotografiske Atelier”, før vi har rettet blikket mod den næste publikation. Denne gang er det vores årlige og traditionsrige Koldingbog. Årets tema er: Slægt og familie. Og selvfølgelig har Aagaard også sat sine spor her, hvor ikke mindre end to af artiklerne er affødt af samlingen. I kan derfor godt glæde jer til, hvorledes endnu flere historier dukker op gennem de unikke glasplader.

Kenneth har desuden haft travlt og sørget for, at alle mærkater til og med billednr. 1000 er blevet fotograferet og uploadet til flickr, så det er bare med at finde luppen frem på skærmen og deltage i afkodningen af de mange mærkater, som er svære at læse. Som i kan se nedenfor, er nogle virkelige vanskelige, så gode tips tages imod med kyshånd!

image

Herover: Billednr. 924. Svært aflæselig mærkat. Det er en kvinde.

Men så er det også blevet fredag, og der er en stak fredagsbilleder klar til weekenden.

image

Herover: Billednr. 517, Jeppe Mikkelsen, A? Et fint ægtepar fra et område, der formentlig begynder med A.

image

Herover: Billednr. 528, Peter ? Nelsen, ? Taulov.


image

Herover: Billednr. 530, ? Jørgensen.


image

Herover: Billednr. 619. Her har vi ingen oplysninger, men nogle fine ternede bukser, han har på.


image

Herover: Billednr. 629, Nes Petersen, ? . Stedsangivelsen er vanskelig at læse, men tag et kig på mærkatet her.


image

Herover: Billednr. 719, Karoline Petersen. Også her er stedet vanskelig at læse, men måske har du et bud.Og så har vi også nogle næsten dugfriske fra scanneren:

image

Herover: Billednr. 1039. Jens Mogensen, Kostergade 72. Stedet er sandsynligvis Klostergade. Et kig i Vejviseren er nok værd.


image

Herover: Billednr. 1044, Stine Jeps???, Vissingsminde 72. Det er sandsynligt, at hun hedder Jepsen til efternavn. Måske hun var tjenestepige på Vissingsminde.

image

Herover ses Vissingsminde ved Skanderup, ca. 1990. Foto: Color Photo, Århus.Så har vi ikke mere til jer i dag, men ønsker alle en rigtig god weekend og jagt! :-)

Comments