Aarhus Inside logo

Marselisborg Slotspark

Kongevejen 100, 8000 Århus C

Marselisborg slotspark i Århus
Marselisborg slotspark
Marselisborg slotspark
Marselisborg slotspark

Kombiner kunst, natur og historie i Slotsparken

Tag på en hyggelig tur til Slotsparken ved Marselisborg Slot, hvor du kan opleve en unik blanding af historie, natur og kunst. Parken er åben for offentligheden, når den kongelige familie ikke er til stede, og tilbyder en fredfyldt oase midt i Aarhus.

Marselisborg Slot blev bygget i 1902 som en gave fra det danske folk til Kong Christian X og Dronning Alexandrine. Slottet blev finansieret af både private donationer og virksomhedssponsorater og symboliserer kærligheden og støtten fra folket til kongefamilien.

Slottet overgik officielt til den kongelige familie under betingelse af, at det skulle nedarves til den efterfølgende monark. Den 14. januar 2024 blev Marselisborg Slot derfor overdraget til Kong Frederik.

Dronning Margrethe modtog slottet som en bryllupsgave fra sin far og har traditionelt tilbragt sine sommerferier her. Marselisborg Slot er et af to slotte, der personligt ejes af den danske Kongefamilie.

Vedligeholdelse af parken er dybt forankret i den danske kongefamilies traditioner og værdier. Dette afspejles i hver eneste sti, blomsterbed og kunstværk, der pryder parken.

Parken er omhyggeligt designet med respekt for både natur og kultur. Skulpturer doneret af forskellige kunstnere giver et ekstra lag af kultur til oplevelsen.

Slotsparken er et populært udflugtsmål for både lokale og turister. Her kan du slentre langs de smukke stier, nyde den friske luft og beundre de farverige blomsterbede. Parken er også et perfekt sted for en picnic eller en hyggelig stund med familien.

Marselisborg Slotspark praktisk

Parkering

Der er gratis parkering på Kongevejen, der ligger ved parken.

Højdepunkter i Parken

Den Kongelige Livgardes vagtskifte: Oplev den traditionsrige ceremoni, der finder sted kl. 12.00, når den kongelige familie er på slottet.

Skulptursamlingen: Udforsk de mere end 20 skulpturer, der er spredt over parken.

Den smukke natur: Nyd den friske luft og de smukke omgivelser i parkens grønne oase.

Dronningens rosenhave: Besøg den charmerende rosenhave og beundre de mange forskellige roser.

Offentlig transport

Bus 19 stopper på Carl Nielsensvej.

Bus 6A stopper på Oddervej.

Offentlige toiletter

Der er ingen offentlige toiletter i parken. Men der er toilet i Mindeparken, der ligger ved siden af.

Åbent for offentligheden

1. april – 30. september åbent fra kl. 08 – 21.
1. oktober – 31. marts åbent fra kl. 09 – 16.
Lukket til jul, påsken og 3 uger i juli.

Marselisborg slotspark
Marselisborg slotspark

Lige uden for slottet får du en betagende udsigt over Mindeparken og Århus Bugt. Det er virkelig en udsigt, der får dig til at forstå, hvor specielt dette sted er – et sted, der smukt forener historie med nutiden.

Parken er åben for alle, når den kongelige familie ikke er til stede. Tjek livgarden ved hovedindgangen for at se, om du kan komme ind.

Det er Århus Kommune, der passer på Slotsparken. Det er et samarbejde, der sikrer, at parken fortsat vil være et sted fuld af glæde og inspiration for fremtidige generationer. Bevaringsarbejdet sikrer, at parkens historiske værdi bliver ved med at skinne igennem, samtidig med at der bliver gjort plads til nye tilføjelser og forbedringer.

Skulpturer i Slotsparken

I den smukke Slotspark ved Marselisborg, omkranset af livlige blomsterbede og brede græsplæner, vil du finde et væld af skulpturer. Lige ved indgangen til slottet møder du Piet Heins Superæg. Dette kunstværk er lavet af glasfiber og belagt med metal, og dets imponerende højde på 1,75 meter fanger straks øjet.

Parken er også hjemsted for flere af Prins Henriks egne værker. Midt i parken, omgivet af omhyggeligt arrangerede blomsterkrukker, troner Masken, en skulptur skabt af Prinsen selv, som strækker sig 1,47 meter mod himlen.

Når du træder ind i den imponerende barokhave, kan du ikke undgå at bemærke Malteserbuen, en gave fra Maltas præsident til Prins Henrik i 1977.

Langs bredden af Åkandesøen vil du støde på Grand Passeurer af Nicolas Lavarenne, en skulptur, der når op på 6 meter og tilfører et mystisk præg til det omkringliggende landskab.

Ved indgangen til rosenhaven mødes du af en imponerende pergola, overdådigt dækket af klatreroser. Lige ved siden af finder du den enorme Marselisborg krukke, der står næsten 5 meter høj og vejer 6 ton. Denne specielle krukke, der er fremstillet på Tommerup Teglværk, er et vidnesbyrd om unikt håndværk – det eneste sted i verden, hvor krukker af denne størrelse kan produceres.

Marselisborg slotspark
Marselisborg krukker i Århus

Rosenhaven

Rosenhaven, der er designet af Dronningen selv i 70’erne, er et farverigt paradis med over 300 forskellige typer roser. Et sjovt twist i haven er et gammelt spir fra en margarinefabrik, som nu er omdannet til en hyggelig lille pavillon, kaldet Villa Margarinely af Kongefamilien. Haven skiller sig også ud med sine runde blomsterbede, der bringer et frisk pust og gør det hele lidt mere spændende at gå på opdagelse i.

Midt i haven finder du en indbydende lille hvid bænk, omgivet af roser, herunder nogle gamle og sjældne sorter. For at opleve haven i dens fulde pragt, er det ideelt at besøge den i juni.

Desuden kan du nyde synet af “Elskende par”, en skulptur skabt af Prins Henrik. Han forærede den til Dronningen i anledning af hendes 70-års fødselsdag. Skulpturen tilføjer et romantisk element til haven, og opfordrer til et øjebliks refleksion over kærligheden og verdens skønhed.

Marselisborg slotspark
Marselisborg slotspark

Indgang til en skulptur verden

Når du går ind i skulpturhaven ad en sti, der snor sig under en frodig pergola, kommer du ind i et eventyrligt lille område omgivet af grønne hække. Midt i det grønne rum finder du Et sted mellem drøm og virkelighed af Jens Flemming Sørensen, en skulptur, der virkelig lever op til sit navn og får hele stedet til at føles som taget ud af en drøm.

På en brostensbelagt sti, som får det til at føles som om du er trådt ind i en helt anden verden, støder du på Hovedløs engel og Kugle på sokkel. Disse kunstværker gør stemningen endnu mere magisk.

I et hjørne af haven, blandt en masse mindre skulpturer, står en skulptur af en gravid kvinde, skabt af Wenzi Zhang. Denne skulptur, som er næsten en meter høj og forestiller en kvinde i sin niende måned, var en gave fra en god ven til Prins Henrik.

Skakbrikken, en kæmpe skakbrik, fejrer Dronningens 50-års fødselsdag og tilfører et kongeligt element til haven. Ringbærerens jakke, inspireret af Frodos jakke fra Tolkiens univers, har otte små knapper med Dronningens tegninger, som skaber en forbindelse mellem fantasi og virkelighed.

Garderbænken, en gave fra De Danske Garderforeninger til Prins Henrik i 1994, er en rolig siddeplads, hvor du kan nyde udsigten over alle de fantastiske skulpturer, og gør besøget i haven til en uforglemmelig rejse gennem kunst, historie og fantasi.

Foran slottet står tre store granitløver, hver vejer 5 ton, skabt af Claus Ørntoft. De er inspireret af de tre løver fra det danske rigsvåben og er omgivet af ni granithjerter, som også er placeret i græsset.

Se alle skulpturer i parken

Marselisborg slotspark parker
Marselisborg slotspark
Marselisborg slotspark
Marselisborg slotspark
Marselisborg slotshave i Århus
Marselisborg slotspark
Marselisborg slotspark
Marselisborg slotspark

Udforsk Marselisborg Slotspark

Find oplevelser i Aarhus i Eventkalenderen

Tekst af Christina Hazelden -
- udgivet den 22. januar 2023

 – copyright: AarhusInside