Psykiatrihistorisk Museum har netop fejret et års fødselsdag. Arkivfoto: Claus Søndberg
Livet her

275 har besøgt museum

24. juni 2017 kl. 09:40

275 har besøgt Psykiatrihistorisk Museum i Brønderslev siden åbningen for et år siden - 20. juni 2016. Tillige har der været tre rundvisninger. Det fortæller formand for styregruppen, Ulla Antionsen.

Museets effekter stammer fra Brønderslev Psykiatriske Sygehus, Aalborg Psykiatriske Sygehus og Hospitalsplejehjemmet Visborggaard. Det er 26 medarbejdere fra de tre steder, som har forstået oprettelsen af museet. Effekterne skulle flyttes, da sygehusene skulle bruge lokalerne.

Da medarbejderne ikke syntes, at tingene skulle kasseres, fik de lov at opmagasinere dem i det tidligere begravelseskapel på Brønderslev Psykiatriske Sygehus. Her opstod tanken om at fortælle historien om psykiatrien fra oldtiden og op til år 2000.

Museets tilblivelse skyldes tidligere ansatte indenfor psykiatrien, som dannede en arbejdsgruppe og i ca. 5 år hver måned på frivillig basis uden vederlag har udført arbejdet.

Museet er beliggende på Merkurvej 11 ved Brønderslev Psykatrisk Sygehus i det tidligere begravelseskapel og er åbent kl. 11-15 den 1. tirsdag og kl. 12.30-16 den tredje. lørdag i måneden. Der er mulighed for guidede rundvisninger efter nærmere aftale.

Håbet er, at Psykiatrihistorisk Museum vil interessere den almene befolkning og andre ved at give et indblik i psykiatrien og behandlingsmulighederne fra oldtiden og til år 2000.

For tiden er der 10 kustoder og to guider, hvoraf seks af dem også er i arbejdsgruppen og styregruppen.

Psykiatrihistorisk Museum er organiseret under FATA ("Foreningen af tidligere ansatte i Psykiatrien")

FATA’s formål er at være et kulturelt bindeled mellem fortid og nutid, at være et socialt samværsforum for tidligere ansatte samt at være platform for specifikke aktiviteter eksempelvis psykiatrihistorisk arbejde

Museet hører organisatorisk under FATA, men ikke økonomisk.

Det er nedsat en styregruppe, som forestår den daglige drift.

Museumsdriften hviler således på entreindtægter og økonomisk støtte fra private og fonde m.fl.

og drives som en selvstændig enhed under tilsyn af en styregruppe, nedsat af FATA.

Museet har således ingen organisatorisk tilknytning til Psykiatriorganisationen i Regionen, der ikke må drive museum.

Fra januar 2017 betales der entré, som er 20 kr. for voksne. Gratis for børn indtil 14 år.

- Det har været tidligere og nuværende medarbejdere, tidligere og nuværende patienter, studerende samt private, fortæller Ulla Antonsen.

Annonceret indhold

Nyeste